Landelijke werkgroep Buitenland
Services
Blogs


 • Crowdfunding Straatfotografie Michael van O

  Michael van Oostende, lid van Anoiksis sinds 1999 fotografeert al 34 jaar.
  Na verschillende psychoses en opnames is zijn passie voor fotografie alleen maar toegenomen.
  Zijn werk is onder andere verkocht aan een Amerikaans kledingbedrijf.
  Ook heeft hij reeds 2 maal met een een paar foto's geëxposeerd en zijn er werken verkocht.
  Michael is regiocoördinator Amsterdam en is 1 maal vrijwilliger van het jaar geweest met zijn idee voor een prijsvraag "nieuwe naam schizofrenie".
  Michael heeft een crowdfunding gestart voor een grote expositie
  Ga jij hem helpen deze droom waar te maken?
  Alle donaties zijn welkom maar is zijn ook tegenprestaties.
  Doe je mee?

  https://www.voordekunst.nl/projecten/9825-expositie-straatfotografie-1

  Lees verder →
 • HAMLETT-studie: nog 300 deelnemers nodig

  De HAMLETT-studie, naar het afbouwen van medicatie na een eerste psychose, heeft in december de 200e deelnemer geïncludeerd. Daarmee ligt de studie bijna op schema. De komende jaren zijn er nog ruim 300 deelnemers nodig!
  De HAMLETT-studie is mede op verzoek van Anoiksis tot stand gekomen en bouwt voort op een eerder onderzoek (Wunderink 2013) dat ook onafhankelijk van de farmaceutische industrie is verricht.
  Op de HAMLETT-studie is ook al een vervolg: de OPHELIA-studie.

  Lees hier een interview over de HAMLETT- en OPHELIA-studie bij ZonMw

  Lees hier over de voorgang van de HAMLETT-studie en de OPHELIA-studie in de Hamlett Nieuwsbrief  van december 2019.

  Overweeg deelname als je aan de criteria voldoet:

  • Je bent tussen de 16-60 jaar oud
  • Je hebt pasgeleden je eerste psychotische episode doorgemaakt, en je bent niet langer dan 6 maanden geleden hiervan hersteld
  • Je gebruikt op dit moment nog een antipsychoticum

  Meer informatie is te vinden op www.umcutrecht.nl

  Op umcutrecht.nl is ook de afbouwfolder te vinden.

  En op www.anoiksis.nl/hamlett-studie-doorgaan-of-stoppen-met-medicijnen-na-een-eerste-psychose  bij de anoiksis/kennisbank

  Lees verder →
 • Mette Lansen erelid van Vereniging Anoiksis

  Mette Lansen is tijdens de landelijke dag van 2019 de vereniging Anoiksis benoemd tot erelid. Zie wat Carola van Alphen, de huidige voorzitter vertelde tijdens de landelijke dag.

  Tijdens de voorbereidingen van de landelijke dag hadden wij als bestuur verschillende ideeën over de vrijwilliger van het jaar 2019. Maar deze mensen zijn zo nuttig voor de vereniging, al jaren, dat zij deze onderscheiding al eerder hebben ontvangen

  Lees verder →
 • Doet u met uw verhaal mee aan onderzoek?

  Beste leden van Anoiksis,

  Mijn naam is Linde van Schuppen en ik doe aan de Radboud Universiteit onderzoek naar de manier waarop mensen met psychose-gevoeligheid taal gebruiken en hun verhaal vertellen. Ik ben nu op zoek naar mensen met een diagnose schizofrenie, die mee zouden willen doen aan dit onderzoek.

  Meedoen houdt in dat

  Lees verder →
 • Zorgstandaard Psychose – samenvatting

  De samenvatting van de aanbevolen behandelingen in de Zorgstandaard psychose staat op de Anoiksis-website.
  Aanbevolen behandelingen zijn bewezen effectieve behandelingen en moeten in principe beschikbaar zijn binnen de ggz.

  Lees verder →
 • Keuzehulp CORAL 2.0

  Wat vertel je over je psychische aandoening op je werk of bij een sollicitatie? En áls je open bent: wat vertel je dan, op welk moment en aan wie? CORAL 2.0 helpt je bij je persoonlijke afwegingen rond openheid over je psychische problemen op het werk.

  Lees verder →
 • Kiezen in de GGZ

  De website ‘kiezen in de ggz’ wordt geïntroduceerd als een website voor volwassenen van 18 jaar en ouder die op zoek zijn naar een zorgaanbieder voor hun psychische klachten. De functie van het leeftijdscriterium is niet geheel helder daar de website

  Lees verder →
 • Schizforum: al meer dat 12 ½ jaar actief!

  Het jubileum van Schizforum is in augustus gevierd in het Vondelpark. Wij zochten voor die gelegenheid oprichter Michael op.

  Michael (1961) is Amsterdammer. Na de lagere school ging hij naar het ‘Individueel Voortgezet Kunstzinnig Onderwijs’ (IVKO) en daarna ging hij werken als koerier. Eerst op de brommer en daarna in een autootje. Tijdens een sabbatical ging hij druiven plukken in Frankrijk. Hij was tweeëntwintig, de hormonen gierden en de liefde vibreerde. Slapen lukte niet meer en eenmaal terug in Amsterdam bleek er iets veranderd. De huisarts verwees Michael naar de GGZ waar hij slaappillen kreeg.

  Lees verder →
 • Het beste antipsychoticum voor mij?

  Met de Persoonlijke Antipsychotica Keuzewijzer – de PAKwijzer – kunt u zelf online testen welk antipsychoticum het beste aansluit bij uw voorkeuren. U kunt een advies downloaden en bespreken met uw behandelaar.
  Het belangrijkste doel van de PAKwijzer is om patiënten te helpen bij het maken van een keuze en is een initiatief van het AMC Amsterdam en Arkin.
  Nb. de uitkomst van de PAKwijzer biedt geen garantie dat een antipsychoticum bij u effectief is of dat bijwerkingen niet zullen voorkomen. Iedereen kan anders op een medicijn reageren. Daarnaast is de Pakwijzer is momenteel nog in onderzoek en zijn de keuzeopties mogelijk niet helemaal actueel.
  Zie PAKwijzer.

  Lees verder →
 • Doorgaan met medicijnen na een eerste psychose?

  Mensen die voor het eerst een psychose hebben gehad, krijgen meestal antipsychotica voorgeschreven. We weten dat deze medicijnen goed helpen om een psychose te behandelen en een volgende psychose te voorkomen. Er zijn echter een aanwijzingen dat vroeg afbouwen van antipsychotica op de lange termijn een gunstig effect kan hebben op het functioneren. In de HAMLETT studie wordt onderzocht wat de effecten zijn van antipsychotica op het sociaal functioneren.
  Lees verder bij Bij de Kennisbank,Deelnemen aan onderzoek en Kennisbank, Medicatie.

  Lees verder →
 • Kinderen, broers en zussen gezocht van…

  Kinderen, broers en zussen gezocht van mensen met een psychose
  Een onderzoek of de behandeling met omega-3 vetzuren, ook wel bekend als visolie, helpt bij het voorkomen van psychose. Wij zoeken deelnemers in de leeftijd van 13 t/m 20 jaar. Heb jij kinderen, broers en/of zussen in deze leeftijd, Lees dan verder op onze pagina deelnemen aan onderzoek.

  Lees verder →
 • Oproep jongeren met schizofrenie

  Studente aan de Erasmus Universiteit vraagt voor haar onderzoek medewerking van jongeren met schizofrenie.

  Studente Rachita Munshi:
  Momenteel ben ik een studente aan de Erasmus Universiteit Rotterdam en doe ik onderzoek

  Lees verder →
 • Vrijwilligers Platform Volwaardig Burgerschap

  Logo Platform Volwaardig BurgerschapVacature vrijwilligers februari 2018

  Ambassadeurs Platform Volwaardig Burgerschap (O)GGZ

  Wat doet het Platform Volwaardig Burgerschap
  Het Platform Volwaardig Burgerschap zet zich in de regio midden westelijk Utrecht in voor een inclusieve samenleving die

  Lees verder →
 • Geschiedenis van Farmacotherapie bij Schizo…

  Geschiedenis van de Farmacotherapeutische Behandelopties bij Schizofrenie

  Jan Beugelink is sinds 1985 farmacoloog. Tijdens zijn studie kreeg hij, net als zijn medestudenten het advies een ‘rode-draad-belangstelling’ te kiezen. Zijn keuze voor psychofarmacologie is in belangrijke mate ingegeven door

  Lees verder →
 • Afscheid van Mette Lansen als bestuurslid

  Op de landelijke dag op 7 oktober heb ik afscheid genomen van de leden, althans als bestuurslid. Dat dat niet voor de ledenvergadering was geagendeerd kwam doordat ik het toen zelf pas sinds enkele dagen wist. Ik werd erdoor overvallen.

  Vijftien jaar heb ik de eer gehad in het bestuur de leden te mogen dienen, waarvan twaalf als voorzitter. Dit was geen symbolische rol.

  Lees verder →
 • CANGLIA -studie
  In de CANGLIA-studie wordt onderzocht wat het effect is van cannabidiol op de werking van microglia in patiënten met schizofrenie.
  Deelnemen kan als je niet langer dan 5 jaar geleden een eerste psychose hebt gehad en in de leeftijd bent van 18 tot 40 jaar.

   

  Lees verder →

 • Kunnen je woorden psychose voorspellen?

  Kunnen je woorden je geestelijke gezondheid voorspellen?
  Kunnen de manieren waarop je praat en schrijft je toekomstige geestelijke toestand voorspellen? Neurowetenschapper Mariano Sigman

  Lees verder →