Landelijke werkgroep Buitenland
Services
Blogs


 • Schizforum: al meer dat 12 ½ jaar actief!

  Het jubileum van Schizforum is in augustus gevierd in het Vondelpark. Wij zochten voor die gelegenheid oprichter Michael op.

  Michael (1961) is Amsterdammer. Na de lagere school ging hij naar het ‘Individueel Voortgezet Kunstzinnig Onderwijs’ (IVKO) en daarna ging hij werken als koerier. Eerst op de brommer en daarna in een autootje. Tijdens een sabbatical ging hij druiven plukken in Frankrijk. Hij was tweeëntwintig, de hormonen gierden en de liefde vibreerde. Slapen lukte niet meer en eenmaal terug in Amsterdam bleek er iets veranderd. De huisarts verwees Michael naar de GGZ waar hij slaappillen kreeg.

  Lees verder →
 • Het beste antipsychoticum voor mij?

  Met de Persoonlijke Antipsychotica Keuzewijzer – de PAKwijzer – kunt u zelf online testen welk antipsychoticum het beste aansluit bij uw voorkeuren. U kunt een advies downloaden en bespreken met uw behandelaar.
  Het belangrijkste doel van de PAKwijzer is om patiënten te helpen bij het maken van een keuze en is een initiatief van het AMC Amsterdam en Arkin.
  Nb. de uitkomst van de PAKwijzer biedt geen garantie dat een antipsychoticum bij u effectief is of dat bijwerkingen niet zullen voorkomen. Iedereen kan anders op een medicijn reageren. Daarnaast is de Pakwijzer is momenteel nog in onderzoek en zijn de keuzeopties mogelijk niet helemaal actueel.
  Zie PAKwijzer.

  Lees verder →
 • Doorgaan met medicijnen na een eerste psychose?

  Mensen die voor het eerst een psychose hebben gehad, krijgen meestal antipsychotica voorgeschreven. We weten dat deze medicijnen goed helpen om een psychose te behandelen en een volgende psychose te voorkomen. Er zijn echter een aanwijzingen dat vroeg afbouwen van antipsychotica op de lange termijn een gunstig effect kan hebben op het functioneren. In de HAMLETT studie wordt onderzocht wat de effecten zijn van antipsychotica op het sociaal functioneren.
  Lees verder bij Bij de Kennisbank,Deelnemen aan onderzoek en Kennisbank, Medicatie.

  Lees verder →
 • Kinderen, broers en zussen gezocht van…

  Kinderen, broers en zussen gezocht van mensen met een psychose
  Een onderzoek of de behandeling met omega-3 vetzuren, ook wel bekend als visolie, helpt bij het voorkomen van psychose. Wij zoeken deelnemers in de leeftijd van 13 t/m 20 jaar. Heb jij kinderen, broers en/of zussen in deze leeftijd, Lees dan verder op onze pagina deelnemen aan onderzoek.

  Lees verder →
 • Oproep jongeren met schizofrenie

  Studente aan de Erasmus Universiteit vraagt voor haar onderzoek medewerking van jongeren met schizofrenie.

  Studente Rachita Munshi:
  Momenteel ben ik een studente aan de Erasmus Universiteit Rotterdam en doe ik onderzoek

  Lees verder →
 • Vrijwilligers Platform Volwaardig Burgerschap

  Logo Platform Volwaardig BurgerschapVacature vrijwilligers februari 2018

  Ambassadeurs Platform Volwaardig Burgerschap (O)GGZ

  Wat doet het Platform Volwaardig Burgerschap
  Het Platform Volwaardig Burgerschap zet zich in de regio midden westelijk Utrecht in voor een inclusieve samenleving die

  Lees verder →
 • Geschiedenis van Farmacotherapie bij Schizo…

  Geschiedenis van de Farmacotherapeutische Behandelopties bij Schizofrenie

  Jan Beugelink is sinds 1985 farmacoloog. Tijdens zijn studie kreeg hij, net als zijn medestudenten het advies een ‘rode-draad-belangstelling’ te kiezen. Zijn keuze voor psychofarmacologie is in belangrijke mate ingegeven door

  Lees verder →
 • Afscheid van Mette Lansen als bestuurslid

  Op de landelijke dag op 7 oktober heb ik afscheid genomen van de leden, althans als bestuurslid. Dat dat niet voor de ledenvergadering was geagendeerd kwam doordat ik het toen zelf pas sinds enkele dagen wist. Ik werd erdoor overvallen.

  Vijftien jaar heb ik de eer gehad in het bestuur de leden te mogen dienen, waarvan twaalf als voorzitter. Dit was geen symbolische rol.

  Lees verder →
 • CANGLIA -studie
  In de CANGLIA-studie wordt onderzocht wat het effect is van cannabidiol op de werking van microglia in patiënten met schizofrenie.
  Deelnemen kan als je niet langer dan 5 jaar geleden een eerste psychose hebt gehad en in de leeftijd bent van 18 tot 40 jaar.

   

  Lees verder →
 • Kunnen je woorden psychose voorspellen?

  Kunnen je woorden je geestelijke gezondheid voorspellen?
  Kunnen de manieren waarop je praat en schrijft je toekomstige geestelijke toestand voorspellen? Neurowetenschapper Mariano Sigman

  Lees verder →
 • Het precariaat 2

  Het precariaat; Het concept werk opnieuw gedefinieerd (deel twee)

  In het eerste deel van deze serie is uitgelegd wie met het precariaat worden bedoeld. In dit deel wordt ingegaan op een oplossing waarmee Guy Standing experimenteert.

  Als gevolg van globalisering vind er in het westen een relatieve verarming plaats. Het gemiddelde inkomen

  Lees verder →
 • Naheffing eigen risico bij doorlopende behandeling

  Patiënten krijgen soms te maken met een rekening voor het eigen risico van het vorige jaar terwijl de behandeling in het huidige kalenderjaar heeft plaatsgevonden. Je krijgt bijvoorbeeld

  Lees verder →
 • Verslag van lezingen NHB-Psy

  Verslag van lezingen van Menno Oosterhoff en Saskia Palmen Nederlandse Hersenbank voor Psychiatrie 6-9-2017

  6 september organiseerde de Nederlandse Hersenbank voor Psychiatrie (NHB-Psy) een middag met lezingen van Menno Oosterhoff en Saskia Palmen, en een rondleiding door de Hersenbank. Dit om de verenigingen te bedanken voor hun steun en te laten zien wat het hersendonor programma van NHB-Psy na vijf jaar heeft opgeleverd.   Lees verder 

  Lees verder →
 • Het precariaat 1

  Het precariaat; Wat is het? (deel één van twee)

  In 2011 kwam het boek ‘The Precariat’ uit van Gui Standing met de ondertitel ‘the new dangerous class’.  Standing waarschuwt hierin voor de gevolgen van maatschappelijke onzekerheid.

  Lees verder →
 • Koffie met Anoiksisleden….

  Leer Anoiksisleden kennen via verhalen en maak een afspraak voor een ontmoeting.

  Hieronder vindt je verhalen van mensen met ervaringen met psychosegevoeligheid.

  Anoiksis biedt via ‘Koffie met…’ lotgenoten en geïnteresseerden de mogelijkheid om kennis te maken

  Lees verder →
 • Universiteiten zoeken deelnemers voor onderzoek

  Onderzoekers van het UMC Utrecht, VUmc en LUMC zijn op zoek naar mensen (18 – 40 jaar) voor een wetenschappelijk onderzoek  naar sociale terugtrekking. Kijk bij het blokje Deelnemen aan onderzoek bij de kennisbank.

  Lees verder →
 • Aanpassing van de regels voor rijgeschiktheid na een psychose

  Een werkgroep ingesteld door de NVvP werkt aan een aanpassing van de regels voor rijgeschiktheid na een psychose. De huidige regeling wordt als te streng ervaren en kan mensen onnodig belemmeren in hun participatie (werk, opleiding en sociale contacten).
  Voor alle psychische en somatische problemen bestaat er een regeling van het ministerie Infrastructuur en Milieu (I&M) die bepaalt of en wanneer een cliënt met deze aandoening weer mag autorijden. Voor psychose was het tot voor kort zo dat men gedurende twee jaar na een psychose niet achter het stuur mocht kruipen. Een enorm beperkende regeling die er vaak voor zorgde dat men na herstel niet terug kon keren op het werk of familie- en vriendenkring niet zelfstandig kon bezoeken.

  Lees verder →