Omgaan met conflicten

april 17, 2016 8:17 pm Gepubliceerd door

Conflicten, ik heb ze ook vaak gehad bij onze vereniging. Ik heb driftbuien en kan dan ontzettend boos worden op o.a. bestuursleden van Anoiksis. Als je boos wordt ben je op dat moment van nature onredelijk. De emotie belemmert de ratio. Bij mij komt mijn boosheid vaak uit paranoia voort. Paranoia is immers een vijanddenken.

Op het moment dat de emmer overloopt denk je, ik zal die persoon eens goed de waarheid vertellen. Het kan opluchten en na dat moment denk je dat je die persoon nooit meer wilt zien. Later gaat de ratio werken en dan denk je ik had dit en dat niet moeten zeggen. Dan krijg je een beetje spijt.

Als je het uit wilt praten stel je dan kwetsbaar op en benoem het gevoel. Vertel ook wat de reden was van dat gevoel. Het gevoel benoemen werkt ontwapenend. Mensen zijn vaak blij als je toegeeft dat je onredelijk bent geweest en ze zijn allang blij als het contact hersteld wordt.

Als het goed is geeft de ander ook toe dat hij fouten heeft gemaakt. Een conflict heeft oftewel twee winnaars of twee verliezers. De opponent mag nooit zijn eigen straatje helemaal schoonvegen maar ook hij moet concessies doen.

Ga je wrok niet koesteren, haat gaat aan je vreten en is destructief.

Door goed te luisteren naar je opponent is het niet moeilijk hem te vergeven. Ieder mens maakt immers fouten.

Boos worden is niet erg, boos blijven is dat wel.

 

Gecategoriseerd in :,

Dit bericht is geschreven door Henk Driessen

Commententaren zijn gesloten.