Muziek en psychosegevoeligheid

september 23, 2016 10:48 pm Gepubliceerd door

Muziek heeft bij mijn psychoses een zeer grote rol gespeeld. Zowel bij het ontwaken van de psychose als bij de beëindiging daarvan.

In 1991 keek ik naar het televisieprogramma Triviant, in die tijd werd dat programma nog gepresenteerd door Astrid Joosten. Het bordspel Triviant was in de jaren negentig zeer populair in Nederland. Op televisie werd hiervan een variant gespeeld. In 1991 was er tijdens die quiz een vraag over de ultieme popsong van The Rolling Stones getiteld Sympathy for the Devil. Ik had in die tijd godsdienstwanen maar ik vond dit nummer prachtig en dan met name de voodoogeluiden. Ik voelde me hier schuldig over, dit nummer immers zag ik als een ode aan de duivel. In mijn gedachten bleef dit nummer de hele dag door mijn hoofd malen. Het werd een dwanggedachte. Ik wou niet aan dit nummer denken maar wat ga je krijgen als je niet aan rose olifantjes wilt denken, dan ga je juist aan rose olifantjes denken.

Ik draaide door en meende dat ik van de duivel bezeten was. Mede door dit nummer. Door de medicijnen kwam ik langzaam tot bezinning. Op dit moment vind ik Sympathy for the Devil één van mooiste popsongs aller tijden. Ik heb geen godsdienstwanen meer en mag het nummer van mezelf mooi vinden. Ik heb het twee jaar geleden zelfs nog gezongen bij de afsluiting van het seizoen bij voetbalclub SV Deurne. Daar was ik voorheen materialenman en nu columnist. Voor mij is Sympathy for the Devil de ultieme overwinning op mijn godsdienstwanen en psychoses. Ik mag het voortaan mooi vinden zonder het gevoel te hebben bezeten te zijn van de duivel.

In 1998 had het nummer Changes van 2PAC helende werking op mij. Ik zat tegen een psychose aan en zag de videoclip van dit nummer bij TMF. Ik herkende me in het nummer en zag weer licht in de tunnel. In die tijd had je tussen 19 en 20 uur de Dag Top Vijf bij TMF en ik zorgde dat ik iedere avond voor de buis zat om Changes van 2PAC te bekijken. Nu wanneer ik me slecht voel draai ik dit nummer nog wel eens. 2PAC is na al die jaren nog steeds mijn held hoewel hij niet meer leeft. In 1998 toen het nummer uitkwam leefde hij al niet meer.

Muziek is tijdens mijn psychoses zeer belangrijk. Ik ben veel vergeten uit die tijd maar de popsongs die er gespeeld werden vergeet ik nooit. Muziek was tijdens mijn psychoses licht in de tunnel terwijl ik in duisternis leefde.

Muziek heeft mij gebroken en muziek heeft me geheeld tijdens mijn psychoses.

Welk nummer was voor jou belangrijk tijdens je psychoses?

Gecategoriseerd in :,

Dit bericht is geschreven door Henk Driessen

Commententaren zijn gesloten.