Manifest GGZ Separeervrij

augustus 20, 2016 2:51 pm Gepubliceerd door

Het Dolhuys in Haarlem nam in juli 2016 het initiatief voor het Manifest GGZ Separeervrij. Twaalf GGZ-instellingen hebben dit manifest ondertekend. Deze instellingen hebben het streven om vanaf 1 januari 2020 geen cliënten uit de psychiatrie meer in de isoleercel te zetten.

Ik vind dit een heel mooi streven mede omdat cliënten vaak zeer getraumatiseerd zijn door de isoleercel. Sommigen krijgen zelfs neigingen tot suïcide. Ook heb ik ooit meegemaakt dat een cliënt in de separeer zat en de hulpverlening hem terwijl ze hem observeerden in de maling nam.Dat vond ik helemaal verschrikkelijk.

Waar ik echter bang voor ben is dat als hulpverleners cliënten niet meer separeren  en de cliënt zeer druk of zelfs agressief is ze hem in de toekomst weer flink gaan drogeren met medicijnen. Hulpverleners moeten een behandelwijze leren hoe ze met cliënten omgaan die zeer onrustig, druk of agressief zijn. Het mag niet zo zijn dat de cliënt er weer als een kasplantje bij zit omdat hij een hoop pillen moet slikken zoals dit in de jaren negentig nog wel eens gebeurd is.

Verder ben ik bang dat ze met cliënten die agressief zijn geen raad weten en dan maar ontslaan uit het psychiatrische ziekenhuis. Dan heb je wel eens kans dat het wandelende tijdbommen in de maatschappij worden.

In het verleden dacht men aan een vorm van snoezelruimte in plaats van de isoleercel. Daar zou de cliënt tot rust kunnen komen. Ik geloof daarin, een ruimte met muziek waar de cliënt zich goed bij voelt. Naar mijn mening moet er dan iedere minuut van de dag familie, hulpverlening en vrienden toegelaten worden. Ook denk ik dat de bejegening van hulpverleners een rol speelt. Ik heb gehoord dat men vroeger in de isoleercel vaak afgesnauwd en geïntimideerd werd. Dit terwijl men al in zo'n weerloze positie zat. Daar werden cliënten vaak nog agressiever door.

Cliënten uit de psychiatrie die een hekel hebben aan de separeer kunnen altijd een beroep op het Handvest voor de Rechten van de Mens van de Verenigde Naties. Daarin staat dat mensen met een handicap niet vanwege hun handicap mogen worden opgesloten. Internationaal Recht gaat nog altijd boven nationaal recht. Als u bezwaar wilt maken tegen uw opname in de separeer kunt u dat eventueel overwegen. Als u dat van plan bent span dan een kort geding aan tegen het psychiatrische ziekenhuis waar u in de separeer zit. Dan hebt u waarschijnlijk ook nog recht op een schadevergoeding.

Als u in de psychiatrie opgenomen bent en een hekel hebt aan de separeer laat u dan in ieder geval voorlichten door de PatiëntVertrouwensPersoon. Die kan u op weg helpen.

Gecategoriseerd in :,

Dit bericht is geschreven door Henk Driessen

Commententaren zijn gesloten.