Kunst voor mij de ontdekking binnen de psychiatrie

oktober 8, 2016 12:24 pm Gepubliceerd door

Tot en met mijn 27ste moest ik niets van kunst hebben. Ik vond dat in het kunstwereldje veel onechte mensen rondliepen en kunstenaars zeer vreemde mensen.

Op mijn 27ste kwam ik via de psychiatrie met creatieve therapie in contact. Die therapie vond ik eerst afschuwelijk maar later ging er een heel grote schat voor mij open. Ik zag dat cliënten heel mooie schilderijen maakten tijdens hun psychoses. Ik vond vooral het lijden en de oerkracht van de psychotische cliënt erin goed uitgebeeld. Die schilderijen zijn zo puur. Ook had je cliënten die mede geïnspireerd door hun godsdienstwaanzin prachtige Jezusbeelden maakten. Jaren later heb ik nog een hele tijd een cliënt die kunstenaar was gesponsord met aankopen van zijn werken. Ik heb zelfs nog overwogen om een galerie te beginnen met kunst uit de psychiatrie. Dat is helaas niet gebeurd omdat ik te weinig  commercieel ben.

Ik kwam in contact met het magisch realisme en ik vond vooral de portretten van Charley Toorop mooi waarin ze de waanzin in de ogen van de geportretteerden liet zien. Magisch realisme was het helemaal voor mij. Ik begon me meer met kunst bezig te houden en het werd een uit de hand gelopen hobby.

Ik werd in 1997 nog eens een week opgenomen in de psychiatrie en de creatieve therapeute was er nog steeds werkzaam. Ik vertelde haar over het feit dat zij mij aan een hobby geholpen had. "De slechtste kunstenaar die het meeste van me heeft geleerd". Zo typeerde ze mij. Ze bracht mij namelijk ook de liefde voor schilderen bij. Zo moest ik in het wilde weg vakken tekenen op een papier en die daarna inkleuren met verf. Er kwamen zeer verrassende kunstwerken uit voort en er is zelfs ooit iemand geweest die een kunstwerk van me wou kopen.

Wat kunstenaars betreft, zij geven de wereld kleur juist doordat ze vaak origineel zijn. Ik geniet ervan om biografieën over hen te lezen maar die boeken zijn wel ontzettend duur dus onbetaalbaar.

Ik heb zelfs nog zeefdrukken aangeschaft van Corneille en Herman Brood. Misschien als je interesse hebt kun je ze zien via Google. Van Corneille had ik het schilderij Femme Avec Chat en van Herman Brood het kunstwerk Peter Tosh. Helaas uit geldnood heb ik later de zeefdrukken moeten verkopen.

Creativiteit vind ik de mooiste kant van de cliënt uit de psychiatrie naast zijn authentieke kant. Ik ben ook naar het museum in Gent geweest waar kunst van cliënten uit de psychiatrie wordt tentoongesteld.

Kunst kleurt de wereld mooi.

Gecategoriseerd in :,

Dit bericht is geschreven door Henk Driessen

Commententaren zijn gesloten.