Kiezen in de GGZ

januari 14, 2019 12:30 pm Gepubliceerd door

De website ‘kiezen in de ggz’ wordt geïntroduceerd als een website voor volwassenen van 18 jaar en ouder die op zoek zijn naar een zorgaanbieder voor hun psychische klachten. De functie van het leeftijdscriterium is niet geheel helder daar de website ook verschillende praktijken laat zien die zich specifiek op kinderen richten.
Daarnaast zegt de website handige informatie te bieden over aandoeningen en over ggz-instellingen, praktijken en behandelaren, wachttijden, vergoedingen en afstand tot de behandelaar. Die handige informatie blijkt voornamelijk te gaan over de organisatie van de ggz. Voor aandoening-specifieke informatie wordt verwezen naar thuisarts.nl.

Vanuit mijn ervaring met patiënten en kwaliteitsprojecten weet ik dat er in mijn regio 6 a 7 praktijken zijn die psychosebehandeling min of meer volgens de regels der kunst kunnen bieden. Voor instabiele patiënten met ernstige symptomen zijn het er minder.

Op de zoekterm ‘psychose’ vind ik aanvankelijk niets. Maar de categorie ‘psychoses en wanen’ levert maar liefst 54 opties op waaronder verrassende zoals de opvoedpoli en psychologenpraktijken. Zijn dit inderdaad waardevolle opties die eerder uit het zicht bleven?  Doorklikken op een praktijk levert geen nieuwe informatie op – soms wel tegenstrijdige, vrijwel geen enkele praktijk heeft de eigen website vermeld. Via google kom ik erachter dat bij de meeste van de genoemde praktijken, psychosebehandeling niet expliciet tot het aanbod behoort. Het is dus raadzaam de opmerking  Neem altijd contact op met de aanbieder om te controleren of de aandoening ook daadwerkelijk behandeld wordt’ serieus te nemen – als je tenminste 54 keer wilt bellen om 6 opties over te houden.
Momenteel is het wellicht raadzamer om informatie in te winnen bij een lokale patiëntenorganisatie, de website van eventuele aanbieders te raadplegen en eventueel contact op te nemen om te vernemen of deze biedt wat je zoekt.

De wachttijden zijn netjes opgesplitst in aanmeld- en behandelwachttijd maar zijn door de meeste aanbieders niet aangeleverd. De optie ‘vergelijken’ leverde dus vooralsnog niets op.
Als er een wachtlijst is bij de zorgverlener van je voorkeur en er is geen goed alternatief beschikbaar kun je ook contact opnemen met je zorgverzekeraar: die heeft namelijk de taak om te zorgen dat jij op tijd de juiste zorg krijgt.

Kiezen in de ggz werkt met een groeimodel, ontbrekende informatie van- en over de zorgaanbieders moet dus kennelijk nog komen.

Tot slot nog leuk om te weten: aan de website ‘kiezenindeggz.nl’ hangt een prijskaartje van € 1.000.000. Dus laten we hopen dat deze keuzesite tot wasdom komt.

https://www.kiezenindeggz.nl/

 

Gecategoriseerd in :

Dit bericht is geschreven door Redactie

Commententaren zijn gesloten.