Gedachtegoederen

november 11, 2016 1:05 am Gepubliceerd door

In de serie ‘gedachtegoederen’ vertellen Anoiksis-leden wat ze hebben bedacht gemaakt of ontwikkeld. Deze week vertelt Maarten Muis over het luisterboek dat hij afgelopen 10 oktober uitbracht.

Hoor wat ik voor je kan betekenen!
Bovenstaand is de titel van mijn luisterboek. Precies vijf jaar na het publiceren van Meer dan dat… Tien portretten van mensen met schizofrenie (Tobi Vroegh), heb ik opnieuw een publicatie de wereld ingestuurd. Op World Mental Health Day 2016 (10 oktober) kwam ik niet zoals ik al jaren als producent, belangenbehartiger en pr-man doe, met verhalen van anderen, maar stond mijn eigen ervaring met de psychiatrie centraal.

De reden van het luisterboek is dat ik na jaren in het lotgenotencontact, de belangenbehartiging en de inzet van ervaringskennis, nog steeds gefascineerd ben door het feit dat een hulpverlener bijna altijd grotere verwachtingen wekt dan hij of zij waar kan maken. Met als resultaat dat de belofte niet waar wordt gemaakt en de patiënt zich ontevreden afkeert van de zorg.

Ik vind dat als  men wat wil doen aan ‘zorgmijders’ en de toename aan ‘verwarde personen’, als eerste de openingsboodschap van de behandelrelatie: ‘Hoor wat ik voor je kan betekenen’ goed moet leren te zenden. En dat kan alleen als de hulpverlener zich bewust is van het perspectief van de patiënt.

Mijn luisterboek is een combinatie van boekenwijsheid, de scharniermomenten in mijn weg terug de maatschappij in en de kennis die ik heb opgedaan door mijn werk voor Anoiksis, Cliëntenbelang Amsterdam en TEAM ED.

De elf tips die ik formuleer moeten de professional, of dat nu een ervaringswerker, een maatschappelijk werker of een psychiater is, helpen beter te communiceren. Want ik ben van mening dat problemen die mensen ervaren rond het hebben van een psychose meestal te maken hebben met het elkaar niet goed begrijpen. Dat was in ieder geval mijn ervaring.

Hoor wat ik voor je kan betekenen.
Maarten Muis.
Uitgeverij Tobi Vroegh

Het luisterboek is in elke boekhandel te verkrijgen en ook via adstructie

 

 

 

Gecategoriseerd in :

Dit bericht is geschreven door Redactie

Commententaren zijn gesloten.