Schizforum: al meer dat 12 ½ jaar actief!

december 7, 2018 10:41 am Gepubliceerd door

Het jubileum van Schizforum is in augustus gevierd in het Vondelpark. Wij zochten voor die gelegenheid oprichter Michael op.

Michael (1961) is Amsterdammer. Na de lagere school ging hij naar het ‘Individueel Voortgezet Kunstzinnig Onderwijs’ (IVKO) en daarna ging hij werken als koerier. Eerst op de brommer en daarna in een autootje. Tijdens een sabbatical ging hij druiven plukken in Frankrijk. Hij was tweeëntwintig, de hormonen gierden en de liefde vibreerde. Slapen lukte niet meer en eenmaal terug in Amsterdam bleek er iets veranderd. De huisarts verwees Michael naar de GGZ waar hij slaappillen kreeg.
Daarna haalde Michael zijn taxi-papieren. Het werk beviel hem; rijdend in zijn taxi en in de korte interacties kon hij zich handhaven.
Maar na tien jaar kwamen de psychotische belevingen in alle heftigheid terug. Michael deed een zelfmoordpoging waarna  de diagnose ‘paranoïde schizofrenie’ werd gesteld en hij antipsychotica kreeg voorgeschreven. Daarna heeft hij nog vier jaar bij stadsmobiel gewerkt en is toen afgekeurd. Dat gaf ruimte voor onbetaald werk: op ‘de landerijen’,  in een fietsenzaak en bij brouwerij de Prael.

Waarom Schizforum?
Michael vertelt hoe hij op het idee kwam ‘Schizforum’ te starten.  ‘Ypsilon, een vereniging voor familieleden van psychosegevoelige mensen, had een email-chatgoep met de naam “Schizpat” - dus voor schizofreniepatiënten. Doordat daarin eerdere correspondentie niet zichtbaar was, kwamen  eerder gestelde en beantwoorde vragen steeds weer terug. Het was een herhaling van zetten. Toen dacht ik: “Dat kan beter!” Daarin stond ik niet alleen. Een andere deelnemer had dezelfde gedachte en hij had ook al een website gebouwd. In februari 2006 hebben we Schizforum opgezet.   En ik wist het, ik wist dat het een succes zou worden!’
Nu na 12 ½ jaar is er ‘een harde kern’ van ongeveer veertig deelnemers. Daarnaast zijn er nog ongeveer vierhonderd mensen lid. Er zijn vriendschappen uit voortgekomen en relaties, er  is een Schizforum-baby geboren, inmiddels een ‘schyzkid’.  En minimaal een keer per jaar is er een meeting, meestal in het Vondelpark. Michael heeft het forum tien jaar beheerd. Nu zijn er nieuwe moderatoren uit de eigen achterban voor het dagelijks beheer.
Schizforum is besloten, onafhankelijk en zelfdragend. Een keer per jaar houden we een collecte onder de leden en binnen een week hebben we genoeg geld om het forum weer een jaar in de lucht te houden, c.q. serverruimte te huren.
Michael laat nog weten dat tot nu toe slechts tien mensen de toegang is ontzegd vanwege hun gedrag op het forum. Het onderling begrip is groot en wanneer er een keer iemand grof wordt lossen de deelnemers dat vaak al zelf op.  ‘Je accepteert mensen met hun gekte. Ieder heeft z’n dingetje en ik ben mijn gelijke nog niet tegengekomen. Wel heb ik veel van die diversiteit geleerd’.

Hoe werkt het?
Je krijgt een gebruikersnaam en een wachtwoord. De gebruikersnaam, tevens je naam op het forum, kan je zelf kiezen. Als je inlogt kom je op de hoofdpagina. Daar staan vijftien vaste topics: welzijn, medicijngebruik, opname, de waan van de dag enz. Daarnaast kun je een eigen topic aanmaken die ook op de hoofdpagina komt te staan. Daar kunnen anderen dan op reageren.
Het is niet zo dat alles al besproken is. Elke dag brengt weer iets nieuws. Het is net het echte leven.  Je ziet ook dat er tussen bepaalde mensen een klik is en dat anderen niks van elkaar moeten hebben. Als je een tijdje meedraait kun je de reacties redelijk voorspellen. Als er groot nieuws is hoor/lees je het en bij ‘de waan van de dag’ bespreken we het nieuws dat na twee, drie dagen weer verwaterd is.

Facts & figures

Opgericht in februari 2006

Inmiddels 400 leden. Een harde/actieve kern van ca. 40 leden

Inmiddels 337.000 berichten

Jaarlijks een meeting in het Vondelpark  en een extra viering voor de 12 ½ jaar.

 

 

Gecategoriseerd in :

Dit bericht is geschreven door Redactie

Commententaren zijn gesloten.