Onderzoek naar sociale terugtrekking

juni 26, 2017 5:02 pm Gepubliceerd door

Achtergrond
Vaak lijken de symptomen van psychiatrische en neurologische ziektes op elkaar en is het niet duidelijk welke diagnose gesteld moet worden. Een voorbeeld van een symptoom dat bij verschillende psychiatrische en neurologische aandoeningen voorkomt is ‘sociale terugtrekking’. Dit houdt in dat iemand minder met andere mensen omgaat dan vroeger. Sociale terugtrekking komt onder andere voor bij mensen met de ziekte van Alzheimer, maar ook bij schizofrenie.

Wat houdt het onderzoek in en hoe ziet het eruit?
In dit onderzoek kijken we naar meetbare kenmerken van sociale terugtrekking. Ook meten we het denkvermogen van de deelnemers. Door middel van dit onderzoek verwachten we symptomen van schizofrenie en de ziekte van Alzheimer beter te begrijpen en te onderscheiden. Dit kan de diagnose en behandeling vergemakkelijken. We hebben gekozen voor 2 belangrijke ziektes die op veel gebieden verschillen, maar juist op het gebied van sociale terugtrekking op elkaar lijken.

Uw deelname bestaat uit 3 bezoeken aan het onderzoekscentrum, die bij elkaar opgeteld ongeveer 16 uur duren. Hierbij worden vragenlijsten afgenomen en eenmalig bloed geprikt. Ook worden er 2 MRI scans (hersenfoto’s) genomen en 2 EEG onderzoeken gedaan om hersenactiviteit te meten.

Wie kan er meedoen?
Mensen tussen de 18 en 40 jaar oud met een diagnose schizofrenie.

Vergoeding
- €122 bij deelname aan alle 3 de bezoeken + tot maximaal €22 verdiensten met MRI-taakjes
- Reiskosten

Interesse?
Heeft u interesse om deel te nemen of heeft u vragen over dit onderzoek? Neem dan contact op via prism@umcutrecht.nl of 088-7559547, of kijk op onze website.

Prism-pdf

Gecategoriseerd in :,

Dit bericht is geschreven door Redactie

Commententaren zijn gesloten.