Zorgmijders in de geestelijke gezondheidszorg

september 4, 2016 4:14 pm Gepubliceerd door

Vroeger gaf men in de psychiatrie de zorgmijder altijd zelf de schuld dat hij de zorg ging mijden. Patiënt werkt niet mee met de behandeling zei men dan. Dat leidde er toe dat de zorgmijder de zorg nog meer ging mijden en erger nog ging zitten vereenzamen. Ik heb een nieuwe definitie voor zorgmijder. Zorgmijder is die cliënt in de psychiatrie waar nog niet de gepaste zorg voor gevonden is.

Zorgmijders leven als ze beschikken over een huurwoning vaak met de gordijntjes dicht. Ze pakken de telefoon niet op, de deurbel is eruit getrokken en hun tuin is een wildernis. Verder is er veel stankoverlast. Ik ben bang dat dit wandelende tijdbommen worden, zeker nu er op de geestelijke gezondheidszorg zoveel bezuinigd wordt. De opbouwwerker en wijkbeheerder in de wijken hebben een belangrijke functie om de zorgmijder in de gaten te houden. Ook huisartsen en hun praktijkondersteuners spelen hierin een belangrijke rol.

Weet dat zorgmijders vaak in hun vertrouwen zijn beschaamd door de psychiatrie en maatschappij. Weet dat hun vertrouwen heel vlug beschaamd is.

Wat ik meestal doe, ik ben hun leerling en zij zijn mijn leraar als ze me zaken over hun leven vertellen. Ik geef geen adviezen en ik drink altijd een kop koffie met ze mee hoe vies de kopjes ook zijn. Weiger je de koffie die ze je aanbieden dan geloven ze dat ze niet goed genoeg zijn voor je. Dan beschaam je hun vertrouwen. Zeg altijd ja op hun gastvrijheid.

Weet dat zorgmijders kwetsbaar zijn en driftig kunnen worden. Dat ze driftig worden komt voort uit hun weerloosheid, agressie is hun enige verweermiddel. Zorgmijders zijn bange mensen,ze zijn bang dat ze niet goed genoeg worden gevonden en weer kritiek zullen krijgen. Kritiek pikken ze als iets zeer persoonlijks op.

Kom ook niet met adviezen en zeg bijvoorbeeld ook niet dat je ze wilt helpen om hun huis een keer te poetsen. Dan hebben ze je direct niet meer nodig. Schrik er ook niet van als ze in de nacht leven en overdag slapen. Veel cliënten uit de psychiatrie doen dat. Verander dit niet. Als je contact me ze wilt en ze willen dat alleen in de nacht, doe dit dan in de nacht. De zorgmijder bepaalt de vraag, jijpas

Als zorgmijders je contact afwijzen pak dit niet op als iets persoonlijks. Ze zijn nog niet aan contact toe.

Ik weet waar ik over praat, jarenlang heb ik geen contact met andere mensen gewild. Wel had ik contact met mijn hulpverlener. Ik zag het belang van medicatie in anders had ik dat contact met de hulpverlener ook opgezegd. Door een goede vriend die contact met me zocht kwam ik uit de ellende. Mede door wat ik hierboven allemaal in mijn blog heb gezet.

Je moet met het contact zoeken met een zorgmijder met één ding rekening houden, met contacten is hij bang dat hij weer dingen moet en dat zijn vertrouwen weer wordt beschaamd. Hij is bang om weer niet goed genoeg te worden bevonden.

Als u contact hebt met een zorgmijder, heb dan een lange adem en wees geduldig.

Gecategoriseerd in :,

Dit bericht is geschreven door Henk Driessen

Commententaren zijn gesloten.