Liberman trainingsprogramma

februari 16, 2011 11:09 pm Gepubliceerd door

Liberman trainingsprogramma

Een trainingsprogramma om u te helpen zelfstandig te functioneren

Zelfstandig functioneren valt vaak niet mee voor iemand met een ernstige psychiatrische aandoening.
De gewone dagelijkse dingen vragen veel van uw tijd en energie. Logisch dat het dan niet altijd zal lukken om er bijvoorbeeld aan te denken om op tijd uw medicijnen in te nemen. Veel patiënten vinden het ook moeilijk om hun dagen op een bevredigende manier in te vullen. De een gaat zich snel vervelen, terwijl anderen juist te veel hooi op hun vork nemen.

Er is nu een trainingsprogramma waarmee u leert beter zelfstandig te functioneren.

Het trainingsprogramma heeft de naam Liberman-modules gekregen.
Bedenker ervan is namelijk professor Liberman uit de Verenigde Staten. De aanpak is heel praktisch. U leert dingen waar u in het dagelijks leven echt iets aan heeft. Tot nu zijn er zes modules in het Nederlands vertaald en grondig bewerkt. Elke module is afzonderlijk te volgen.

Module 1: Omgaan met antipsychotische medicatie
In deze module leert u alles wat u over uw medicijngebruik moet weten. Hoe u uw medicijnen moet innemen bijvoorbeeld, maar ook welke bijwerkingen u kunt verwachten en wat u moet doen als u daar last van krijgt.

Module 2: Omgaan met psychotische symptomen
In deze module leert u op een zelfstandige manier om te gaan met uw ziekte. Aan de orde komen bijvoorbeeld de symptomen die zich kunnen voordoen. Ook leert u hoe u deze symptomen onder controle kunt houden en wat u moet doen als ze toch erger worden. Deze vaardigheden kunnen u helpen een terugval te voorkomen, zodat u niet (weer) opgenomen hoeft te worden.

Module 3: Omgaan met vrije tijd
In deze module leert u manieren om met uw vrije tijd om te gaan. Leuke en zinvolle activiteiten vinden en volhouden en contact leggen met anderen zijn zaken die aan bod komen.

Module 4: Omgaan met verslaving
Deze module is bestemd voor mensen die naast hun psychiatrische aandoening verslaafd zijn aan alcohol of drugs. In deze module wordt u gemotiveerd te stoppen met de verslaving en leert u vaardigheden en technieken aan om dit ook daadwerkelijk te doen.

Module 5: Omgaan met werk
In deze module leert u vaardigheden aan om succesvol in uw werk (vrijwilligerswerk of een betaalde baan) te functioneren en zo uw baan te behouden. U leert vooral hoe u problemen die u in uw werk tegenkomt op kunt lossen, zodat werk een plezierige bezigheid is.

Module 6: Omgaan met sociale relaties en intimiteit
Deze module leert u vaardigheden in het aangaan en onderhouden van sociale contacten.
Deel I van de module richt zich op allerlei soorten contacten en relaties: op burencontact, contact met familie maar ook het aangaan en opbouwen van vriendschappen.
Deel II van de module leert u vooral vaardigheden die in het aangaan en onderhouden van intieme relaties van belang zijn, zoals praten over seksuele voorkeuren maar ook het bespreekbaar maken van bijvoorbeeld condoomgebruik.

Wilt u of uw familie meer lezen over de Liberman-modules, dan kunt u onze speciale informatiebrochure voor cliënten, hun familie en andere betrokkenen, kosteloos aanvragen bij het secretariaat. (zie: www.liberman.nl )

Bron: www.liberman.nl , dinsdag 7 november 2006

Gecategoriseerd in :

Dit bericht is geschreven door Anoiksis

Commententaren zijn gesloten.