HAMLETT studie: doorgaan of stoppen met medicijnen na een eerste psychose?

september 5, 2018 2:11 pm Gepubliceerd door

Mensen die voor het eerst een psychose hebben gehad, krijgen meestal antipsychotica voorgeschreven. We weten dat deze medicijnen goed helpen om een psychose te behandelen en een volgende psychose te voorkomen. De huidige richtlijnen raden daarom aan om deze medicijnen tenminste 1 jaar na het verdwijnen van de psychose door te gebruiken. Sinds kort is er echter een aanwijzing dat vroeg afbouwen van antipsychotica op de lange termijn een gunstig effect kan hebben op het functioneren. De HAMLETT studie onderzoekt of de huidige richtlijnen het beste resultaat geven, of dat het beter is om de antipsychotica al eerder te gaan afbouwen. Vanuit Anoiksis is aangegeven dat mensen die een psychose hebben gehad, op de lange termijn vooral problemen ervaren met het sociaal functioneren. Daarom onderzoeken wij bij HAMLETT vooral de effecten van antipsychotica op het sociaal functioneren.

Opzet van de studie

In dit onderzoek vergelijken we 2 groepen:
• Continue groep: mensen in deze groep blijven antipsychotica gebruiken, voor tenminste 1 jaar.
• Discontinue groep: deze mensen gaan de antipsychotica al na 3-6 maanden afbouwen en als dat goed gaat, zelfs helemaal stoppen.

Wil je meedoen?

  • Je bent tussen de 16-60 jaar oud
  • Je hebt pasgeleden je eerste psychotische episode doorgemaakt, en je bent niet langer dan 6 maanden geleden hiervan hersteld
  • Je gebruikt op dit moment nog een antipsychoticum

<>Meer weten?
Bezoek de website voor het informatiefilmpje: www.hamlett.nl
Je kunt ook mailen: HAMLETT@umcutrecht.nl

of bellen:
UMC Utrecht: 088-7558672
UMC Groningen: 050-3614106
Maastrichtuniversity: 043-388 3868 / 06 1680 7453

 

Gecategoriseerd in :,

Dit bericht is geschreven door Redactie

Commententaren zijn gesloten.