Damiaan Denys (2013)
Waarom mag iedereen maar één uur per dag krankzinnig zijn?
Hoe bepaal je wat normaal en wat abnormaal gedrag is? Psychiaters gebruiken hiervoor de richtlijnen uit het Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders (of kortweg de DSM)
Het DSM-handboek omschrijft de kenmerken van psychische aandoeningen die wereldwijd erkend worden. Professor Damiaan Denys laat in dit college zien hoe moeilijk het is een diagnose te stellen en dat het DSM-handboek niet altijd een uitkomst biedt.


De universiteit van Nederland presenteert on YouTube

 

Hoe is iemand die honderden keren per dag zijn handen wast te helpen?
Mensen houden van zekerheid. Wij willen graag de touwtjes in eigen handen hebben.
Maar wat als die controledrang je hele leven gaat beheersen? Een normaal leven leiden wordt onmogelijk, want je moet om de vijf minuten je handen wassen of vijftig keer checken of de deur wel op slot zit. Prof. dr. Damiaan Denys laat in dit college zien hoe je iemand met een dwangstoornis kunt helpen.


De universiteit van Nederland presenteert on YouTube

 

Kunnen stroomstoten in het hoofd mensen genezen?
Patiënten die lijden aan extreme angst of een dwangneurose zijn soms gebaat bij Diepe Hersenstimulatie. Een techniek die in de psychiatrie al bijna tien jaar wordt gebruikt. Wat is het en hoe werkt het precies?


De universiteit van Nederland presenteert on YouTube

 

Geheim Nummer
Over het herstel van de relatie tussen een volwassen dochter en haar vader, die schizofreniepatiënt is. 2012


Geheim nummer on YouTube

 

Commotie rond de DSM 5 (2012)
Volgens critici leiden de criteria in de DSM 5 tot medicalisering van normaal gedrag. Het boek heeft grote invloed op de Nederlandse geestelijke gezondheidszorg. Verzekeraars vergoeden alleen een behandeling die gebaseerd zijn op diagnosen uit het betreffende handboek.
EenVandaag interviewde psycholoog Roel Verheul nadat hij zich terugtrok uit de internationale DSM werkgroep. Daarnaast een gesprek met de grondlegger van het vorige handboek, de Amerikaanse psychiater Allen Frances.
Onderzoeker Laura Batstra wijst op het gevaar van het handboek. Nog meer kinderen zullen bijvoorbeeld de diagnose ADHD krijgen, met de daarbij behorende medicatie. Deze kinderen hebben volgens Batstra geen afwijking in de hersenen en geen medicijnen nodig. Gedragsdeskundigen zijn hier veel meer op hun plaats.

sitestat
EenVandaag: zondag 27 mei 2012

 

Schizofrenie, Fragment uit Canvas/Te gek, 18-10-2011
Psychiater prof. Jim van Os aan het woord over het begrip schizofrenie.
Hij vindt die term verwarrend, en heeft het liever over psychotisch syndroom. "We weten nog heel veel niet", aldus Van Os. "Dat toegeven is moeilijk voor wetenschappers".

Schizofrenie, Fragment uit Canvas/Te gek, 18-10-2011

 

Jim van Os over schizofrenie 05-03-2010 L1 laat
Prof. dr. Jim van Os, hoogleraar psychiatrie aan het Maastricht UMC + en al 3 keer verkozen tot Nederlands toppsychiater, werkt mee aan Europees onderzoek naar de oorzaken en mogelijke behandelmethoden van schizofrenie ofwel psychotisch syndroom.


L1 laat; 05-03-2010 

 

Euthanasie bij psychiatrische patiënten 15 januari 2010
In de uitzending van Pauw en Witteman waren Carine de Vries en Jeanette Croonen te gast. Zij spraken openhartig over ‘euthanasie in de psychiatrie’.
Beide verloren een kind aan zelfdoding na vergeefse verzoeken om euthanasie. Zij strijden samen om euthanasie binnen de psychiatrie bespreekbaar te maken. Hoogleraar psychiatrie Jan Swinkels gaat in op de vraag of psychiatrische patiënten met een doodswens recht op euthanasie hebben. Wanneer moet een arts medewerking verlenen en hoe is het voor een arts om euthanasie uit te voeren?

  
Pauw en Witteman 15 januari 2010: Carine en Jeanette                  Jan Swinkels

 

Marokkaanse mannen hebben een verhoogde kans op een psychotische stoornis
Verschillende hulpverleners maken zich hier grote zorgen over. Marokkaanse Nederlanders kloppen met hun problemen niet zo snel aan bij hun huisarts of instanties voor psychische klachten. Er rust nog een groot taboe op psychische aandoeningen. Veel ouders sturen hun kind naar Marokko of zoeken in Nederland naar alternatieve hulpverlening.
In de Oase in Rotterdam wonen acht Marokkaanse mannen met schizofrenie. De bewoners kunnen er hun eigen identiteit en gewoontes behouden.

  
Nederlands  NOS                                                                                Berbers  NOS


Arabisch NOS

 

Gedragsbioloog Temple Grandin is autistisch. Tot haar vierde kon ze niet praten en nog altijd ze heeft moeite met sociale relaties.
Tegen alle verwachtingen in begon ze een wetenschappelijke carrière en groeide ze uit tot een beroemdheid die zich inzet voor een andere omgang met dieren én autisten. Labyrint gaat deze week over Temple Grandin en haar nieuwe kijk op autisme en dierenwelzijn.

In het eerste deel van de uitzending wordt duidelijk dat onderzoekers decennialang met een tunnelvisie naar autisme gekeken hebben. Ze beschouwden autisme als een sociale stoornis en zagen daarmee over het hoofd dat de oorzaak van autisme wel eens op een heel ander vlak zou kunnen liggen. Volgens psychologe Chantal Kemner van de Universiteit Utrecht lijkt het erop dat autisme wordt veroorzaakt door een probleem met de waarneming. Een autist fixeert zich op details en verliest daardoor het zicht op het geheel. Dat overzicht is juist essentieel voor de ontwikkeling van sociale vaardigheden.’

Temple Grandin weet uit eigen ervaring hoe het is om overgevoelig te zijn voor visuele en auditieve prikkels. Ze raakt al afgeleid door een slingerend stukje plastic op de grond en raakt in paniek bij elk onbekend geluid. Grandin: ‘Ik denk dat de meeste onderzoekers zich niet kunnen voorstellen hoe het is om bij elke nieuwe prikkel de adrenaline door je lijf te voelen gieren.’

Haar overgevoeligheid voor sensorische prikkels heeft Temple Grandin niet alleen last bezorgd, het heeft haar ook succes gebracht. Als tiener ontdekte ze een grote verwantschap met koeien, die volgens haar op dezelfde manier reageren op hun omgeving als zijzelf. Sindsdien kijkt Grandin met een geheel eigen blik naar diergedrag en spoort ze boeren aan om met enkele simpele veranderingen het dierenwelzijn in hun stallen te verbeteren.


Labyrint TV   Temple Grandin: Autist tussen de dieren Labyrint TV