Debat tussen Jim van Os en André Aleman
Op 20 mei 2015 gingen Jim van Os, hoogleraar psychiatrische epidemiologie en André Aleman, hoogleraar cognitieve neuropsychiatrie, in debat over de vraag of schizofrenie 'bestaat'.

  
Jim van Os from KNAW on Vimeo.                                                        André Aleman from KNAW on Vimeo.


Debat tussen Jim van Os en André Aleman from KNAW on Vimeo.

 

Het brein van de schizofreen Op zoek naar zelfreflectie bij psychotische patiënten.
André Aleman onderzoekt het gedeelte in de hersenen dat over ons zelf nadenkt.
In ons brein vormen miljarden neuronen een complex netwerk. Dat netwerk stuurt ons lichaam aan. Ons bewustzijn bevindt zich in het jongste gedeelte van de hersenen: de cortex. Het Universitair Medisch Centrum Groningen onderzoekt wat er misgaat in dit gedeelte van de hersenen bij mensen die aan schizofrenie lijden. Prof. dr. André Aleman, is hoogleraar cognitieve neuropsychiatrie aan het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG).


André Aleman on Fastfacts

 

Een hallucinatie is iets wat er niet is en toch als werkelijkheid wordt ervaren.
Prof. dr. André Aleman doet onderzoek naar hallucinaties. (2008)

Hij toonde onlangs door middel van fMRI-hersenscans aan dat in de hersenen van mensen die stemmen horen, gebieden actief zijn die ook actief zijn als er echte stemmen te horen zijn. Adams Appel sprak met Aleman over zijn onderzoekswerk.

 

Dick Swaab spreekt over 'Wij zijn ons brein' (2011)
Dick Swaab schreef met 'Wij zijn ons brein' een landelijke bestseller. 'Het brein is in,' zegt hij tijdens een zeldzaam publiek optreden, dat is georganiseerd door Boekhandel Bloemendaal. Swaab is in gesprek met psychiater/auteur Bram Bakker. Vanzelfsprekend komen in dit fragment slechts enkele thema's aan bod.

 

Ecologische Psychiatrie: de context van ervaren - dr. Inez Germeys
'Deze leerstoel is vooral een erkenning voor dit vakgebied, waarin alles draait om de relatie tussen ervaringen van patiënten en de context waarin ze op dat moment zitten.' (2011)

 

Wat doen emoties met ons gedrag?
Boosheid, blijdschap, angst, walging, verdriet. Vijf basisemoties die we allemaal kennen. Emoties zijn eigenlijk een reactie op onze hersenen op positieve of negatieve gebeurtenissen. Die emoties uiten zich in ons gedrag. Wie blij is reageert anders dan wie boos is. We vluchten als we bang zijn, we huilen bij verdriet.
Hoogleraar psychiatrie prof.dr. Tineke Oldeninkel onderzoekt het ontstaan van depressies bij jongeren.

 

Leegte is de afwezigheid van al het andere.
Sommige wetenschappers hebben vaker met leegte te maken dan andere.  Claudi Bockting  doet onderzoek naar het voorkomen van terugval bij depressie. Volgens haar is depressie vaker een gevoel van leegte dan van somberheid.