Geschiedenis van Farmacotherapie bij Schizo…

december 17, 2017 6:14 pm Gepubliceerd door

Geschiedenis van de Farmacotherapeutische Behandelopties bij Schizofrenie

Jan Beugelink is sinds 1985 farmacoloog. Tijdens zijn studie kreeg hij, net als zijn medestudenten het advies een ‘rode-draad-belangstelling’ te kiezen. Zijn keuze voor psychofarmacologie is in belangrijke mate ingegeven door de psychosegevoeligheid die zich eind jaren zeventig bij hem openbaarde.
Antipsychotica werden voorgeschreven maar voor de rest mochten patiënten het in die tijd grotendeels zelf uitzoeken, en dat is wat Jan heeft gedaan.
Het vak ‘farmaceutische organische chemie van het centrale zenuwstelsel’ volgde hij bij een professor die was gepromoveerd op onderzoek naar een van de eerste antipsychotica. Jan sloot het vak af met een negen!
Eenmaal farmacoloog ging hij werken in de farmaceutische industrie. Na enkele jaren research kreeg hij een functie waarin hij zich bezig hield met registratie van geneesmiddelen, zowel voor mensen als voor dieren. Zijn liefde voor schrijven kreeg vooral vorm in vijfhonderdvijfenzeventig registratiedossiers, samen meer dan twaalfduizend pagina’s. Maar in zijn vrije tijd bleef hij trouw aan zijn rode draad.
Rond 2007 is Jan begonnen zijn kennis vast te leggen in een Picasa web-album. Elke keer als er een nieuw dossier was inzake de behandeling van psychose of schizofrenie voegde hij die informatie toe.
Toen hij en zijn vrouw na tweeëntwintig jaar huwelijk uit elkaar gingen werd dit web-album zijn belangrijkste vrijetijdsbesteding. Jan volgde online cursussen over psychiatrie en zocht veel informatie op internet. In 2016 bracht hij alle informatie samen in één bestand en na veel editen durfde hij het aan er een boek van te maken en zo de informatie, die hij met veel plezier en passie heeft verzameld, beschikbaar te stellen aan anderen.

In het boek: Geschiedenis van de Farmacotherapeutische Behandelopties bij Schizofrenie behandelt Jan vanuit zijn perspectief als farmaceut, klassieke -, atypische -, en experimentele antipsychotica. Daarnaast komen adjuvante therapieën aan de orde en hypotheses aangaande schizofrenie. Bij elk middel staat, voor zover die is vrijgegeven, een structuurformule.

Door de focus op inhoud en gebrek aan opsmuk doet het boek wat ouderwets aan maar het loopt desalniettemin tot ongeveer 2016. In een auteursblog noemt Jan de nieuwste ontwikkelingen.

Sinds 2017 is het boek ook in het Engels beschikbaar: History of the pharmacotherapeutic treatment options in schizophrenia’.

Verkrijgbaar voor €17,99 bij
Boekscout (inclusief verzendkosten)
English

Bol.com (inclusief verzendkosten)
English

 

Gecategoriseerd in :

Dit bericht is geschreven door Redactie

Commententaren zijn gesloten.